Wat is slaapapneu?

Slaapapneu staat voor perioden van ademstilstanden tijdens de slaap. Men spreekt van een SAS, Slaapapneu syndroom, bij meer dan 5 stilstanden per uur. Er wordt tijdens deze vaak korte perioden van ademstilstand onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd, waardoor de hersenen een signaal naar het lichaam sturen om wakker te worden.

Middels CPAP apparatuur tijdens het slapen kan een apneu patiënt zich weer fit en vitaal voelen. De prevalentie van OSAS in Nederland is niet goed bekend. Waarschijnlijk ligt deze tussen de 0,45 en 4% voor mannen; bij vrouwen is de prevalentie lager*. De minderheid heeft ernstig OSAS. Er zijn aanwijzingen dat sprake is van onderdiagnostiek. OSAS komt vooral voor in de leeftijd van 45 tot 65 jaar. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
 

Obstructieve slaapapneu

Bij het OSAS (obstructieve slaapapneu syndroom) ligt de oorzaak in de bovenste luchtweg die dichtklapt door wand of tong. Men wordt wakker voor de diepe slaap wordt bereikt waardoor slaaptekort ontstaat. In dat geval heeft een patiënt klachten als onrustig slapen, niet uitgerust voelen, overdag op onverwachte momenten in slaap vallen. Obstructieve slaapapneu verstoort op deze manier de slaap-opbouw en veroorzaakt slaaptekort en extreme vermoeidheid. De slaaphouding speelt ook een rol bij slaapapneu. Dit wordt positieafhankelijke OSAS genoemd. De patiënt heeft dan vooral apneus tijdens het slapen op de rug.

Centrale slaapapneu

Centraal slaapapneu is anders dan obstructief slaap apneu. Het is een ademhalingsstoornis die ervoor zorgt dat je lichaam minder moeite doet om adem te halen óf helemaal stopt met ademhalen tijdens de slaap. Het centrale slaapapneu syndroom (CSAS) wordt veroorzaakt door een gebrek aan signalering vanuit de hersenen waardoor de ademhaling steeds onderbroken wordt. De oorzaak kan ook een probleem met het hart zijn. Een combinatie van beide oorzaken komt het meest voor.  

Symptomen slaapapneu

Bij OSAS ontwikkelen de verschijnselen zich langzaam, CSAS kan plotseling ontstaan (dit hangt af van de oorzaak):

 • In de nacht snurken met lange uithalen;
 • Onrustig slapen;
 • Steeds wakker worden , niet in diepe slaap komen;
 • Niet uitgerust wakker worden;
 • Vaak plassen tijdens de nachtelijke uren;
 • Overdag: een slaperig gevoel, pijn in het hoofd, slechte concentratie, veranderingen in gedrag sombere gevoelens.

Wat doet CPAP apparatuur?

CPAP apparatuur voorkomt ademhalingsstilstand: het zorgt voor een rustige ademhaling, het verlagen van de AHI (Apneu-Hypopneu-Index) kortom: het  zorgt ervoor dat men uitgerust wakker wordt. Leven met apneu is eenvoudig middels CPAP apparatuur waarbij een luchtpomp lucht uit de slaapruimte haalt en met een slang en masker de lucht toevoert aan de patiënt. De luchtwegen blijven zo open en apneu wordt hiermee voorkomen. Het CPAP apparaat voor thuisgebruik is doorgaans groter van omvang. Het heeft regelmatig onderhoud nodig en geregeld reinigen van de diverse onderdelen  is belangrijk.  Door dit onderhoud en het formaat  zijn CPAP apparaten voor thuis-gebruik niet altijd even handig voor gebruik op reis.

Transcend MiniCPAP

Transcend MiniCPAP is dé reis CPAP:

 • Transcend MiniCPAP is aan boord van een vliegtuig toegestaan;
 • Draagbare MiniCPAP;
 • Klein, Licht, compact voor mobiliteit;
 • Optionele batterij;
 • Garantie periode van 3 jaar;
 • Mogelijkheid tot laden met zonnepaneel, of 12 Volt adapter;
 • Verwisselbare stekkerset voor wereldwijd gebruik;
 • Automatische hoogteaanpassing.

 

*) Bron: het Huisartsen Genootschap (www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-slaapproblemen-en-slaapmiddelen)